Reklama
 
Blog | Mojžíš Stupka

Pan Jakl lže o ústavě

Čas od času zaregistruji nějakou lež tohoto pána z Hradu ... vždycky si říkám, že by se to mělo vyvracet, štve mě jak jednoduše všem účastníkům veřejné diskuse procházejí lži, případně nesprávné či neúplné informace.

Předesílám – úporně se tu budu snažit vytahovat jednoduché podložitelné nepravdy, budu se snažit i diskutovat korektně – nenapadat osobu, ani styl jejího projevu, věnovat se jen argumentaci (takže už jsem škrtnul několik jedovatých poznámek 🙂

dopise "petentům"  uveřejněném na osobním webu současného prezidenta je mimo jiné napsáno :

"Nevidíte, že už vláda sama chce co nejdříve toto provizórium ukončit? Proč by jinak tato jednání tak rychle vedla, když prezident nemá žádný nástroj, jak dobu vládnutí vlády v demisi zkrátit?" 

Reklama

Proti tomu ústava  : 

Čl. 68 : Předsedu vlády jmenuje prezident republiky
Čl. 73, odst 2 : Vláda podá demisi, jestliže Poslanecká sněmovna zamítla její žádost o vyslovení důvěry nebo jestliže jí vyslovila nedůvěru. 
Čl. 75: Prezident republiky odvolá vládu, která nepodala demisi, ačkoliv ji byla povinna podat. 

Mě tedy z toho vyplývá, že prezident může novou vládu jmenovat kdy chce, lze tedy říci že nástroj, "jak dobu vládnutí v demisi zkrátit" má. Dokonce může vládu sám odvolat, kdyby se jí demisi nechtělo podat … Doufám, že si pan Jakl udělá čas a buď mi vysvětlí, v čem je má úvaha chybná, nebo se omluví a opraví svůj text.

Mít víc času, možná bych ještě vyhledal vystoupení prezidenta a jeho lidí v době po ostudném hlasování o nedůvěře, jsem přesvědčen, že výrazný tlak na rychlé sestavení nové vlády tam byl obsažen …